
Letselschade voor werkgever
Een werkgever kan ook te maken krijgen met een werknemer die in zijn of haar privétijd letselschade oploopt. Als het meevalt gaat het om klein letsel, zoals een schaafwond of blauwe plek. Met zulk klein letsel kan hij of zij gewoon doorwerken. Maar helaas is het letselongeval van de medewerker in privétijd ook vaak ernstiger. Dan kan hij of zij tijdelijk of voor langere tijd niet of minder werken en wordt misschien wel arbeidsongeschikt.
Loonschade door loondoorbetaling
Als een werknemer arbeidsongeschikt raakt door zijn letsel, moet de werkgever de eerste twee jaar minimaal 70% van het loon doorbetalen. De werkgever heeft dan te maken met loonschade.
Uit een zaak kan blijken dat de werkgever niet verantwoordelijk was voor het ongeval, maar een ander (een derde). Maar de werkgever lijdt wel loonschade, omdat hij de arbeidsongeschikte medewerker moet betalen. In zo’n geval kan hij of zij de loonschade claimen bij de verantwoordelijke. Ook de letselschade van de medewerker kan hij bij hem of haar claimen. De verzekering van de verantwoordelijke betaalt dit dan.
Hulp bij claimen loonschade werkgever
Wil je als werkgever hulp bij het claimen van loonschade, neem dan contact op met onze belangenbehartigers. Wij helpen jou direct.


Meldingsplicht werkgever
Werkgevers zijn verplicht om een arbeidsongeval te melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze meldingsplicht geldt niet alleen voor eigen werknemers, maar ook voor flexkrachten en uitzendkrachten. Je moet als werkgever een arbeidsongeval melden als het slachtoffer:
- aan de gevolgen overlijdt
- in een ziekenhuis moet worden opgenomen
- blijvend letsel oploopt
Onder blijvend letsel valt onder andere:
- amputatie
- blindheid
- chronische lichamelijke klachten
- chronische psychische klachten
- chronische traumatische klachten
Als je een ongeval dat je verplicht moet melden niet direct meldt, kun je hiervoor een boete krijgen van maximaal € 50.000. Onze letselschadejuristen helpen bij het claimen van een letselschadevergoeding na een arbeidsongeval. Neem gratis contact op en hoor direct of wij je kunnen helpen.
Onze aanpak

Ontvang een gratis indicatie

Jouw specialist bepaalt de aansprakelijkheid

Voorschot van de schadeclaim bepalen

Indienen definitieve claim + nazorg
Direct je verhaal vertellen?
Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog de letselschadevergoeding ongeveer kan zijn en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.
Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld jouw schade online
Letselschade.nl: Al ruim 14 jaar dé partij voor benadeelden en letselschadeslachtoffers
Letselschade.nl is al ruim 14 jaar hét loket waar slachtoffers van een verkeers- of bedrijfsongeval, medische misser of een ander ongeval terecht kunnen met vragen over het persoonlijk opgelopen letsel. Dat kan zijn voor uzelf, maar bijvoorbeeld ook voor een vriend, vriendin, kennis of familielid.
Wij beantwoorden niet alleen de brandende vragen die er zijn vlak na een ongeval, wij adviseren ook over de juridische stappen die genomen kunnen worden om de schade vergoed te krijgen van de verantwoordelijke.

Veelgestelde vragen
De aansprakelijke partij dient op grond van artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek de kosten voor het verlenen van juridische bijstand te betalen. Dat maakt dat het inschakelen van onze letselschadejuristen altijd kosteloos is voor het slachtoffer.
Letselschade advocaten kunnen echter wel een bepaald percentage vragen van de schadevergoeding, het honorarium. Het is om deze reden raadzaam om je eerst goed in te lezen voordat je een letselschade advocaat inschakelt. Onze letselschade juristen gaan daarentegen wel geheel kosteloos voor jou aan de slag. Wij sturen je geen factuur op en wij houden ook geen percentage in van je schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact op en informeer naar de mogelijkheden.
Na een ongeluk op de werkvloer of tijdens werktijd doe je er verstandig aan om een deskundige belangenbehartiger in te schakelen die een gefundeerd advies kan geven over de juridische mogelijkheden voor het verhalen van een letselschadevergoeding. Onze juristen kunnen hierbij kosteloos helpen en staan je eventueel telefonisch te woord om te adviseren over deze mogelijkheden.
De verjaringstermijn van een arbeidsongeval is vijf jaar. Je moet als slachtoffer dus binnen vijf jaar nadat je bekend bent geworden met de schade, je werkgever laten weten dat je een schadevergoeding wenst.
Heb je hulp nodig bij het aansprakelijk stellen van de werkgever en wil weten hoe hoog de letselschadevergoeding is die je kunt claimen? Ontvang direct een indicatie voor de letselschadevergoeding van uw bedrijfsongeval.
Werknemers in loondienst worden beschermd tegen arbeidsongevallen. Zij kunnen namelijk al snel de werkgever aansprakelijk stellen voor het arbeidsongeval. Zzp’ers/zelfstandige ondernemers genieten niet dezelfde bescherming als werknemers in loondienst. Je bent als zzp’er/zelfstandige ondernemer verantwoordelijk voor je eigen inkomsten. Als je niet werkt dan genereer je ook geen inkomsten. Als zzp’er/zelfstandige ondernemer wordt van jou verwacht dat je de eigen financiële risico’s draagt in het geval van een arbeidsongeval. Een zzp’er/zelfstandige ondernemer kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten waarmee hij zich verzekerd tegen de financiële gevolgen van een arbeidsongeval. Tachtig procent van de zzp’ers/zelfstandige ondernemers heeft echter geen arbeidsongeschiktheidsuitkering, omdat de premie te hoog is.
De zekerheden die de werkgever moet geven voor de veiligheid op de werkvloer is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. De werkgever heeft een zorgplicht. Dat houdt in dat de werkgever rekening moet houden met fouten die haar werknemers op de werkvloer kunnen maken waardoor letselschade door bedrijfsongevallen kan ontstaan. De werkgever moet de nodige instructies geven, maar ook toezicht houden of die instructies worden nageleefd en zorgen voor een veilige werkomgeving. Schiet de werkgever hierin tekort en loopt u als werknemer letselschade op bij een bedrijfsongeval? Dan is uw werkgever aansprakelijk voor de vergoeding van uw letselschade. In de praktijk is de werkgever eigenlijk vrijwel altijd aansprakelijk bij een bedrijfsongeval.
Heeft u hulp nodig bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever en wilt u weten hoe hoog de letselschadevergoeding is die u kunt claimen? Ontvang direct een indicatie voor de letselschadevergoeding van uw bedrijfsongeval.
Je werkgever is in de meeste gevallen goed verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Je hoeft om deze reden ook niet te vrezen dat het aansprakelijk stellen van je werkgever, de verstandhouding verstoort. Je werkgever stuurt de aansprakelijkstelling naar de verzekeraar en de verzekeraar zal jouw schade moeten vergoeden. Je benadeelt de werkgever dus niet persoonlijk. We begrijpen dat het volkomen als je het als werknemer toch lastig vindt om schadevergoeding van je werkgever te eisen. Onze ervaren letselschadejuristen begeleiden je in dit proces en wij stellen een goede verstandhouding met de werkgever en een rechtvaardige schadevergoeding altijd voorop. Vraag hier naar de mogelijkheden.
De werkgever is op grond van de Arbowet verplicht om bedrijfsongevallen die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel of ziekenhuisopname, direct te melden bij de Inspectie SZW. Een werkgever hoeft kleine incidenten dus niet te melden bij de Inspectie SZW. Het is belangrijk dat de werkgever zich hieraan houdt. Wordt een bedrijfsongeval namelijk niet of niet op tijd gemeld door de werkgever, dan kan de Inspectie SZW een boete opleggen. Laat onze belangenbehartigers jouw bijstaan na een ongeval, neem geheel vrijblijvend contact op en ontvang een onafhankelijk advies.
Wanneer u tijdens werktijd een verkeersongeval krijgt, is de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk. Het maakt geen verschil of u in uw eigen auto een verkeersongeval hebt gehad of in de auto van uw werkgever. Er zijn twee gevallen wanneer uw werkgever niet aansprakelijk is voor het verkeersongeval, namelijk:
- Het verkeersongeval is met opzet of door roekeloos gedrag ontstaan
- U heeft een strafbaar feit gepleegd, zoals het rijden onder invloed van alcohol of drugs
Let wel op: wanneer u een verkeersongeval krijgt buiten werktijd (woon-werkverkeer) is uw werkgever niet aansprakelijk voor de schade die u daarbij oploopt. Uiteraard is dit niet het geval wanneer woon-werkverkeer betaald wordt door uw werkgever.
Wilt u weten waar u recht op hebt? Wij claimen gratis voor u een letselschadevergoeding. Ontvang direct een indicatie van de hoogte van de letselschadevergoeding van uw bedrijfsongeval.
Meer veelgestelde vragen
Meer informatie over jouw situatie?

Letselschade na bedrijfsongeval

Aansprakelijkheid bij bedrijfsongeval

Schadevergoeding na bedrijfsongeval

Smartengeld bij bedrijfsongeval
