klinkende euro's op bruin tafelblad bij letselschade

Hoogte van smartengeld bedragen

Het kan lang duren voordat je de uiteindelijke hoogte van het smartengeld vergoeding weet. Pas bij een medische eindsituatie wordt namelijk de definitieve hoogte van het smartengeld berekend. Er is sprake van een medische eindsituatie als je letsel is genezen of als er geen verbetering van het letsel meer mogelijk is. 

Bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld spelen al met al de onderstaande factoren een rol:

 • leeftijd tijdens het ongeval.
 • ernst van het ongeval
 • ernst van de doorstane pijn
 • in de toekomst te verwachten pijn, graad en duur daarvan
 • duur van de ziekenhuisopname
 • duur en aard van de medische behandeling (aantal operaties, complicaties)
 • in hoeverre je je werk of hobby's nog kunt uitvoeren
 • psychische restverschijnselen zoals trauma's of angststoornissen
 • littekens, de ernst en de zichtbaarheid hiervan, dit kan psychische klachten veroorzaken

Kortom: iedere zaak is verschillend, en zelfs bij een soortgelijke zaak kan de rechter uitkomen op een heel ander smartengeldbedrag.
Je kunt je voorstellen dat iemand die door het letselongeval zijn werk nooit meer kan uitvoeren, meer smartengeld krijgt dan iemand die dat nog wél (gedeeltelijk) kan. Daarnaast verschilt het natuurlijk per persoon hoe psychisch kwetsbaar iemand is.

Wij berekenen jouw maximale smartengeld bedrag

Bij het bepalen van de hoogte van smartengeld bedragen wordt door een letselschade deskundige gekeken naar gerechtelijke uitspraken in letselschadezaken die vergelijkbaar zijn met jouw letselschadezaak, de ernst van jouw letsel en de gevolgen hiervan.

We berekenen en bepalen de hoogte van je letselschadevergoeding vaak door te kijken naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare zaken. In de ANWB smartengeldgids staan vele gerechtelijke uitspraken waarin smartengeld is toegewezen. Elke vier jaar verschijnt een nieuwe versie van de ANWB smartengeldgids.

jurist in auto van Jurilex Letselschade

Smartengeld claimen

Voor het claimen van smartengeld moet jouw letselschadezaak aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • er moet een aansprakelijke tegenpartij zijn
 • er moet bewijs zijn van aansprakelijkheid
 • er moet bewijs zijn dat jouw schade (letsel) het gevolg is van het ongeval
 • de tegenpartij moet financieel verhaal kunnen bieden (al dan niet via een verzekering)
 • er is sprake van een medische eindsituatie

Als letselschade slachtoffer kun je je bij het claimen van smartengeld bij laten staan door een belangenbehartiger, zoals een letselschade expert of letselschade advocaat. 

Voorbeelden smartengeld bedragen

Onderstaand overzicht geeft per ernst van het letsel een indicatie van het letselschade bedrag. De voorbeelden van bedragen dienen slechts als leidraad.

 • Gering letsel: tot €2.000,00
 • Licht letsel: tot €3.500,00
 • Matig letsel: tot €9.000,00
 • Ernstig letsel: tot 21.000,00
 • Zwaar letsel: tot €43.000,00
 • Zeer zwaar letsel: tot €76.000,00
 • Uitzonderlijk zwaar letsel: meer dan €76.000,00
Vrouwe justitia

Voorbeelden smartengeld bedragen

Iedere letselschadezaak is uniek, en daarmee worden ook smartengeldbedragen volledig persoonlijk bepaald. Maar om je toch een idee te geven van de hoogte van een mogelijke smartengeld vergoeding, hebben we enkele voorbeelden genomen. 

Man | 40 jaar | Bedrijfsongeval | Zager bij houtbewerkingsbedrijf | Voorbeeld uitgekeerd smartengeldbedrag € 4970

Onder werktijd wordt een man aangereden door een onoplettende automobilist. De werknemer, houtzager van beroep, loopt een enkelbreuk op waarna een operatie volgt. Als gevolg van het verkeersongeval is het slachtoffer een week in het ziekenhuis behandeld, logischerwijs heeft hij niet kunnen werken. Door zijn arbeidsongeschiktheid van 7 dagen mist de man ook zijn onregelmatigheidstoeslagen, dus heeft hij te maken met gederfde inkomsten. Na een succesvolle behandeling van de zaak is in dit voorbeeld een smartengeldbedrag van € 4970 uitgekeerd.

Vrouw | 38 jaar | Secretaresse | Voorbeeld uitgekeerd smartengeldbedrag € 15.977

Een vrouw, secretaresse van beroep, is in het voorjaar betrokken bij een auto-ongeval. Onderweg na een dag werken, wordt zij frontaal aangereden door een andere automobilist. Het slachtoffer loopt een hersenschudding en bekkenringfractuur op.  Na vijf weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, wordt zij huiswaarts gestuurd maar de pijn in haar heup blijft aanhouden. Met name als de vrouw langere afstanden loopt. Daarnaast houdt het slachtoffer een pijnlijk litteken over aan het ongeval, en heeft zij een verslechterde concentratie en verminderde geheugenfunctie. In dit voorbeeld wordt een smartengeldbedrag € 15977 uitgekeerd aan het letselschadeslachtoffer.

Kijk voor meer voorbeelden van uitspraken waarin smartengeld is toegekend op de pagina smartengeld voorbeelden.

 

Direct je verhaal vertellen?

Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog de letselschadevergoeding ongeveer kan zijn en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.

Bel gratis 0880 112 130 Whatsapp ons: 06-159 559 48 Meld jouw schade online

Telefonisch advies van letselschade expert

Smartengeld compenseert nooit het veroorzaakte leed

Het slachtoffer leeft na het ongeval dagelijks met de psychische schade, het leed en de functionele beperkingen. Een vergoeding in de vorm van geld kan dat niet herstellen en compenseert daarom ook nooit de totale schade. De hoogte van het smartengeld is vaak ook lastig te bepalen, omdat het lichamelijke en geestelijke leed moeilijk in geld zijn uit te drukken. Vaak is in het medische eindstadium pas te bepalen in hoeverre het letsel invloed heeft op het leven van het slachtoffer. Onze letselschadespecialisten en juristen zorgen voor een rechtvaardig smartengeld bedrag voor het slachtoffer.

Wil jij weten hoeveel smartengeld je kunt claimen?

In tegenstelling tot wat slachtoffers vaak denken worden er in Nederland geen exorbitante bedragen uitgekeerd als vergoeding van de immateriële schade. Toch wil je na een ongeval een financiële compensatie voor de emotionele schade. Wil jij weten waar je recht op hebt? Vul onze smartengeld vragenlijst in en krijg een indicatie van het smartengeld bedrag.

Smartengeld indicatie

Regel je smartengeld vergoeding bij LetselSchade.nl

Onze experts en letselschadejuristen zijn dagelijks bezig met het regelen van letselschadezaken. Zij helpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het realiseren van jouw smartengeld vergoeding. Bel of WhatsApp ons en krijg direct een indicatie van de hoogte van het smartengeld.

Neem direct contact op

Bedankt, uw bericht is verzonden!
Sander Boerman
"Jurilex Letselschade, Een oprechte aanrader! Ik ben erg goed bijgestaan door Jan Willem. vriendelijk en professioneel. Jurilex heeft de financiele zorgen uit handen genomen en dat voelde als een opluchting,"
Sander Boerman
"Jurilex Letselschade, Een oprechte aanrader!Jan willem begrijpt zijn vak, is vriendelijk en professioneel.Hij weet het onderste uit de kan te halen. daar is het ongeval niet mee ongedaan gemaakt, maar heeft het leed wel iets verzacht."
Donald
"Onze ervaring is dat de letsel schade zaak snel en naar verwachting is afgewikkeld. Voorschot bedrag werd snel na aanmelden overgemaakt. En de uiteindelijke afwikkeling ging zeer voorspoedig en de uitbetaling idem dito."
mevrouw Firma
"Het heeft best lang geduurd maar is eindelijk opgelost"
Nick
"Vanaf moment 1 alles gedaan om mij te helpen, snel reactie op vragen en goede uitleg."
Azjien Amin
"Jurilex Letselschade is het beste waar je terecht kan m.b.t. het bemiddelen van je letselschade. Hij werkt accuraat en is medelevend op allerlei vlakken. Meneer Willem Berg is een zeer professionele letselschade expert. Hij zet goed zijn expertise in. Het is echt een aanrader om door Jurilex letselschade geholpen te worden. Mijn complimenten hiervoor!"
Mevr. Zia Boering
"Ontzettend goed geholpen. Ik werd elke keer op de hoogte gehouden van de voortgang en er werd ook goed geluisterd en meegedacht."
Haurissa
"Fijn contact en goed geholpen. Denkt mee in de situatie, zowel persoonlijk als zakelijk. Dikke aanrader!"
Meer reviews

Veelgestelde vragen over smartengeld

 

Heb ik recht op smartengeld na een verkeersongeval?
Kan ik smartengeld claimen na een bedrijfsongeval?
Welke schade kan ik claimen na een letselschade-ongeval?

Meer veelgestelde vragen

Vertel direct je verhaal

Via het contactformulier kun je je verhaal vertellen. We zorgen dan dat je zo snel mogelijk weet waar je recht op hebt. Tijdens kantooruren is dit binnen een uur, buiten kantooruren is dit direct de volgende werkdag.

Of neem gratis contact op met onze specialist
of Whatsapp gratis met onze specialist
mr. Jeroen Damen
0880 112 130 WhatsApp

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kun je gebruikmaken van het contactformulier hiernaast of een bericht via WhatsApp sturen.

Vertel direct je verhaal

Via het contactformulier kun je je verhaal vertellen. We zorgen dan dat je zo snel mogelijk weet waar je recht op hebt. Tijdens kantooruren is dit binnen een uur, buiten kantooruren is dit direct de volgende werkdag.

Of neem gratis contact op met onze specialist
of Whatsapp gratis met onze specialist
mr. Jeroen Damen
0880 112 130 WhatsApp

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kun je gebruikmaken van het contactformulier hiernaast of een bericht via WhatsApp sturen.

Vertel direct je verhaal

Via het contactformulier kun je je verhaal vertellen. We zorgen dan dat je zo snel mogelijk weet waar je recht op hebt. Tijdens kantooruren is dit binnen een uur, buiten kantooruren is dit direct de volgende werkdag.

Of neem gratis contact op met onze specialist
of Whatsapp gratis met onze specialist
mr. Jeroen Damen
0880 112 130 WhatsApp

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kun je gebruikmaken van het contactformulier hiernaast of een bericht via WhatsApp sturen.

Vertel direct je verhaal

Via het contactformulier kun je je verhaal vertellen. We zorgen dan dat je zo snel mogelijk weet waar je recht op hebt. Tijdens kantooruren is dit binnen een uur, buiten kantooruren is dit direct de volgende werkdag.

Of neem gratis contact op met onze specialist
of Whatsapp gratis met onze specialist
mr. Kyra Asma
0880 112 130 WhatsApp

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kun je gebruikmaken van het contactformulier hiernaast of een bericht via WhatsApp sturen.

Hoe kunnen wij je bereiken?

Let op: Onze expertise ligt niet in geweldsmisdrijven