- Nationaal
- Keurmerk
- Letselschade
Wij claimen waar je recht op hebt!
Ben je onverwachts en van achteren aangereden? Dan heb je in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding van je whiplash en de gemaakte kosten die hierbij komen kijken. De specialisten en letselschadejuristen kunnen direct aangeven of je recht hebt op een financiële compensatie van de geleden, maar ook toekomstige schade, die je maakt als gevolg van het ongeval. Laat het ons hier weten en krijg een goed en gefundeerd advies.
Meld online Bel mij terug
Whiplash na aanrijding
Ieder jaar lopen weer vele mensen een whiplash op na een aanrijding. Whiplash komt erg vaak voor bij auto-ongelukken, met name waarbij sprake was van een kop-staart botsing. Whiplash letsel ontstaat doordat het hoofd een onverwachte en ongecontroleerde heftige beweging maakt van voor naar achteren.
Wanneer iemand anders verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de aanrijding, bijvoorbeeld doordat iemand op de snelweg bij u achterop is gereden, dan u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw whiplash letsel en een schadevergoeding claimen.
Whiplash na aanrijding, wat doen?
Wanneer u betrokken bent geweest bij een aanrijding is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een arts te raadplegen. Wanneer uw hoofd een plotselinge, heftige beweging heeft gemaakt als gevolg van de aanrijding, kan u whiplash letsel hebben opgelopen.
Uw arts kan aan de hand van uw klachten en onderzoek vaststellen of u mogelijk een whiplash hebt opgelopen. Het raadplegen van een arts is niet alleen belangrijk voor uw fysieke gezondheid, maar ook voor een juiste en gedegen documentatie van uw whiplash letsel.
Direct weten of je recht hebt op een schadevergoeding? Neem dan contact met ons op en wij helpen je bij het claimen van de maximale schadevergoeding. Voor jou als slachtoffer is onze hulp helemaal gratis. De kosten die wij maken om je te helpen moeten door de aansprakelijke tegenpartij betaald worden.
Veel voorkomende whiplash klachten
Veel voorkomende whiplash klachten zijn:
- pijn in de nek
- hoofdpijn
- pijn in de schouders
- pijn in de rug
- pijn in de armen
Naast fysieke klachten kan u ook psychische klachten ondervinden. Op de pagina whiplash behandelen vindt u een uitgebreider overzicht van veelvoorkomende whiplash klachten.
Het kan ook zijn dat u in eerste instantie geen noemenswaardige klachten ervaart. Het moment waarop men last krijgt van whiplash klachten verschilt van persoon tot persoon. Sommige slachtoffers hebben meteen na de aanrijding whiplash klachten, terwijl anderen pas na enkele uren tot zelfs dagen na het ongeval klachten ondervinden. Toch is het raadzaam om een dokter te raadplegen, zodat ook andere trauma’s zoals een hersenschudding kunnen worden gecontroleerd.
Schadevergoeding whiplash claimen
Ter compensatie van uw whiplash letsel kan u de tegenpartij aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen voor uw whiplash letsel. Het is raadzaam om bij het claimen van een schadevergoeding een belangenbehartiger in te schakelen.
Letselschade advocaten en experts geven u advies, helpen u bij de aansprakelijkheidstelling en ontzorgen u bij het verhalen van de opgelopen schade bij de aansprakelijke partij.
Zie hieronder hoe wij in 4 stappen de letselschadevergoeding claimen en neem contact op met de specialisten in de letselschade om direct te horen wat wij voor u kunnen betekenen.
In 4 stappen de schadevergoeding geregeld




Meer informatie over mijn ongeval
Veelgestelde vragen
Onder letselschade vallen alle kosten die ontstaan door een ongeval waar je letsel aan hebt overgehouden. Het kan gaan om lichamelijk letsel en psychisch letsel. Bij lichamelijk letsel kan je denken aan kneuzingen, littekens, botbreuken, open wonden, blauwe plekken, hersenletsel en amputatie. Bij psychisch letsel kan je denken aan een angststoornis, depressie, een posttraumatische stressstoornis of een burn-out.
Als je betrokken bent geweest bij een ongeval door het toedoen van een ander en je hebt door het ongeval letselschade opgelopen, dan heb je recht op de vergoeding van je kosten. Maar hoe wordt de hoogte van je letselschadevergoeding precies berekend?
Berekenen van de letselschade
Het berekenen van de hoogte van je letselschadevergoeding is lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Zo wordt de immateriële schade en materiële schade meegenomen bij het berekenen van de letselschadevergoeding. Bij het berekenen van je letselschadevergoeding wordt rekening gehouden met de specifieke situatie van een letselschadeslachtoffer. Hierbij kan gedacht worden aan:
- Leeftijd van het slachtoffer
- Aard van het letsel
- Hersteltijd
- Mate van arbeidsongeschiktheid
- Gevolgen voor het dagelijks leven
- Toekomstige schade als gevolg van het ongeval
Aan de hand van de specifieke situatie wordt bekeken welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Om het bedrag aan smartengeld te bepalen, zoeken wij vaak aansluiting bij jurisprudentie wat betrekking heeft op soortgelijke situaties. Dit is het geheel van uitspraken van rechters.
Je kan het beste zo spoedig mogelijk een belangenbehartiger inschakelen. De belangenbehartiger stelt namelijk direct vast of de tegenpartij aansprakelijk is. Mocht de belangenbehartiger vragen om meer bewijs te vergaren om de aansprakelijkheid van de wederpartij te kunnen bewijzen, dan is dat in een vroeg stadium nog mogelijk.
Als er enige tijd is verstreken na het ongeval dan is het krijgen van bewijs vaak niet eenvoudig en bovendien kan het zijn dat je vordering dan verjaart. Op grond van de WAM heb je namelijk drie jaar de tijd om schadevergoeding te claimen via de WAM-verzekering. Vraag onze experts naar de mogelijkheden voor een schadevergoeding van de geleden letselschade.
Je hebt als slachtoffer van een verkeersongeval recht op schadevergoeding wanneer je als gevolg van het ongeval letsel hebt opgelopen dat is veroorzaakt door het toedoen van een ander. De aansprakelijke wederpartij moet in dat geval alle kosten vergoeden die voortkomen uit een verkeersongeval. Daarbij kan je denken aan de kosten voor het repareren van je auto of aan de kosten voor fysiotherapie die buiten je zorgverzekering vallen.
Daarnaast is een onderdeel van je totale schadevergoeding ook een bedrag aan smartengeld. Dat bedrag wordt uitgekeerd, omdat een ongeval zorgt voor veel emotioneel leed zoals pijn en verdriet. De juristen van Letselschade.nl helpen je kosteloos bij het verhalen van de maximale schadevergoeding.
Als twee gemotoriseerde verkeersdeelnemers betrokken zijn bij een verkeersongeval, dan moeten we kijken naar wie de verkeersregels heeft overtreden om te kunnen bepalen wie aansprakelijk is voor het ongeval. Als de tegenpartij jou geen voorrang heeft verleend, terwijl hij dat wel had moeten doen, dan is de tegenpartij aansprakelijk voor alle kosten die je maakt die voortkomen uit het verkeersongeval.
Aansprakelijkheid gemotoriseerde - vs ongemotoriseerde verkeersdeelnemer
De situatie is echter anders als bij het verkeersongeval een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer is betrokken zoals een voetganger of fietser. Deze zwakkere ongemotoriseerde verkeersdeelnemers worden door de wet extra beschermd, omdat zij worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Gemotoriseerde verkeersdeelnemers moeten dan ook extra voorzichtig zijn wanneer zij in de buurt zijn van de zwakkere verkeersdeelnemers.
Uitzondering op de (verkeers)regel
Als een gemotoriseerde verkeersdeelnemer betrokken raakt bij een verkeersongeval met een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer, dan is de gemotoriseerde verkeersdeelnemer aansprakelijk. Dit is alleen anders als er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de ongemotoriseerde verkeersdeelnemer. Stel dat een fietser geen voorrang heeft verleend aan de van rechts komende auto, dan heb je als fietser de verkeersregels overtreden en dat maakt dat de automobilist niet meer volledig aansprakelijk is. De gemotoriseerde verkeersdeelnemer hoeft in dat geval maar een bepaald percentage van de kosten van de fietser te vergoeden.
Het percentage mag echter nooit minder dan 50% zijn. Een zwakke verkeersdeelnemer krijgt dus altijd 50% van zijn schade vergoed. Dit is de zogenaamde 50%-regel.
Hoe lang een letselschadezaak duurt bij verkeersongevallen verschilt sterk per zaak. Elke letselschadezaak is namelijk anders. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de duur van een letselschadezaak. Daarbij kan je denken aan:
- de ernst van het letsel
- de impact van het letsel op het dagelijks leven van een slachtoffer
- de tijdsduur van het herstel
Dat betekent dat hoe complexer de zaak is, hoe langer een letselschadezaak duurt. Daarnaast zal de duur van een letselschadezaak ook afhankelijk zijn van de vraag of de aansprakelijkheid wordt erkend, hoe snel de partijen over en weer op elkaar reageren en of een regeling wordt bereikt waar het slachtoffer tevreden mee is. De duur van een letselschadezaak van variëren van enkele maanden tot aan enkele jaren.
De hoogte van je schadevergoeding bij een verkeersongeval is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
- Ernst van het letsel
- Herstelduur van het herstel
- Mate van arbeidsongeschiktheid
- Impact van het ongeval
- Schade die je in de toekomst zult lijden
Aan de hand van deze factoren wordt bepaald wat de hoogte van de schadevergoeding is. Zoals gezegd beïnvloedt het herstelproces de hoogte van de schadevergoeding. Bij auto-ongelukken ontstaan bijvoorbeeld vaak whiplash klachten. Het herstel van een whiplash kan zeer traag gaan. Soms houden slachtoffers zelfs blijvende klachten over aan een whiplash. In dat soort gevallen zal de hoogte van de schadevergoeding hoger uitvallen.
Ook de mate van arbeidsongeschiktheid speelt een grote rol bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding. Mocht je door je letsel niet kunnen werken en loop je daardoor inkomen mis dan spreekt het voor zich dat dit een grote schadepost is dat ook meegenomen wordt in de schadevergoeding.
Gelet op het feit dat meerdere factoren bepalen wat de hoogte van de schadevergoeding is kan niet op voorhand worden gezegd hoe hoog de schadevergoeding zal uitvallen.
Hoe lang een letselschadezaak duurt is afhankelijk van de omstandigheden. Hoe complexer een zaak is, hoe langer een letselschadezaak duurt. Wanneer een letselschadeslachtoffer ernstig letsel heeft opgelopen en een lang behandeltraject moet ondergaan, dan zal een letselschadezaak logischerwijs ook langer duren dan een zaak waarbij het letsel bestaat uit een aantal schaafwonden en kneuzingen.
Hoe lang een letselschadezaak duurt is verder ook afhankelijk van de vraag of de aansprakelijkheid wordt erkend, hoe snel de partijen over en weer op elkaar reageren en of een regeling wordt bereikt waar het slachtoffer tevreden mee is. Onze letselschadejuristen zorgen voor een voortvarende start van de letselschadezaak, neem vrijblijvend contact op.
Het slachtoffer zal in beginsel aannemelijk moeten maken en zo nodig bewijzen dat een verkeersongeval heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet het slachtoffer ook aannemelijk maken en zo nodig bewijzen er causaal verband bestaat tussen de onrechtmatige gedraging van de verkeersdeelnemer, het ontstaan van het verkeersongeval en de hieruit voortvloeiende schade. De bewijslast ligt in de eerste instantie dus bij het slachtoffer. Wie eist, bewijst.
De kosten voor letselschadeslachtoffers kunnen na een ongeval hoog oplopen. De kosten kunnen bestaan uit gemiste inkomsten omdat je arbeidsongeschikt geraakt bent of medische kosten die onder je eigen risico vallen van je zorgverzekering. Maar het kan ook zijn dat je toevallig net midden in een verhuizing/verbouwing zit en als gevolg van het ongeval je werkzaamheden in en rondom het huis moet staken. Dit wordt ook wel zelfwerkzaamheid genoemd. Deze schadepost komt ook voor vergoeding in aanmerking.
Er zijn een tal van schadeposten waar je als slachtoffer zijnde niet direct aan denkt. Wij zijn er dan ook om je gedurende het hele letselschadetraject kosteloos bij te staan. Wij stellen niet alleen de wederpartij aansprakelijk, maar wij brengen ook alle schadeposten in kaart en dienen deze bij de aansprakelijke partij in.
Meer veelgestelde vragen
Vertel direct je verhaal!
Via het contactformulier kun je letselschade melden. We zorgen dan dat je zo snel mogelijk weet of wij kosteloos rechtsbijstand kunnen verlenen. Tijdens kantooruren is dit binnen een uur, buiten kantooruren is dit direct de volgende werkdag.
Liever bellen?
Je kan ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kun je gebruik maken van het contactformulier hiernaast of een bericht via WhatsApp sturen.